Siffror

 Siffror för att upplysa i vår kultur

och i vår natur.


Men siffror kan också skapas av naturen själv.


Siffror i veckans FOTOTRISS

Septembers sista fredag

Tiden rusar iväg, sommaren ligger bakom oss och nu får väl till och med jag erkänna att det är höst. Nattfrosten slog till i morse, tur att jag hade täckt alla dahlior.

Blommig fredags tema är September. Inga dagsfärska bilder så det får bli en kavalkad över trädgårdens fina sidor under månaden.

 
  
Alunrotens vackra vita blomställningar är ljuvliga i september och bladen är ljuvliga när de släpper igenom solljuset. Den nya Anisisopen är redan en favorit med massor med brandgula blommor från mängder av blomstänglar på de två plantor som etablerade sig till slut.



Klematisen blommar på och har sällskap av vackra rosa-gula dahlior.
  

    

Dvärgastilbens lila blomkolvar står i snart varje rabatt. Så trevliga marktäckare. Den ljuvliga stamfuchsian blommar så rikligt så här på höstkanten. Fuchsiorna brukar klara en frostknäpp, så den ska nog få vara ute ett tag till.


 

Vem älskar inte Kärleksört. Humlorna är som galna i den. Jag är också galen i min perenna Chrysantemum, som jag fick av min mamma för så många år sedan, hon kallade den för Novemberek.

   

Magnolian blommade om i augusti. Nu i september mognar frukterna till röda häftiga kottar.


  
  
Sommaren må vara slut, men inte blomsterfägringen i trädgården. Höstmånaderna har verkligen sin charm.


Klicka in till Hélena och se mer i veckans


Sista fina helgen för i år?


Tog en extra ledig dag i samband med helgen som gick. Det var som att vinna på lotteri - vilken fantastisk helg det blev. Bl a ett besök i vackra Djulös trädgård strax utanför Katrineholm.



Navajo sunset


Anisisopen Navajo Sunset lyser verkligen upp i rabatten. 






Härliga höst

På besök i sköna Södermanland i helgen. Där har den härliga hösten kommit så här långt.





Se fler bilder på den härliga hösten i veckans omgång av 


Rosatonad trädgård

Vissa kvällar är solnedgången inte bara vacker utan ett helt skådespel i sig. 


Så såg det ut i går kväll när jag kom hem från jobbet. Idag var jag lite tidigare och hann med en trädgårdsrunda medan det fortfarande var fotograferingsljust i luften. 
Bergormroten blommar och blommar och blommar

Rosablommande flox och framför den rosenprakttryet i en extra höstblomning

                            
Solhattarna ger sig aldrig 
   
Den lustiga temyntan har fått "riktiga blommor"
Magnolians rosa frukter

Den rödbladiga kärleksörten älskas av humlorna.
Det finns några andra färger i trädgården också, lite vitt i form av flox, brandgula och röda dahlior, lila nävor som blommar om - men mest är det rosa. Princessvarning? Nej, för allra mest är det ju faktiskt fortfarande GRÖNT.

Lammöron med humlesnurr


Det har varit både surr och snurr runt lammöronens blomspiror i sommar. Humlorna klättrar ofta i spiral från blomma till blomma.

Några enstaka, uthålliga humlor flyger fortfarande i trädgården, men snart är säsongen slut.

Negative space

I veckans fototriss är utmaningen att illustrera termen "negative space", alltså bilder med en tom yta som framhäver det verkliga motivet. En klassisk kompositionsteknik.


  

Min tanke var först att välja tre blommor i trädgården, men vinden kom till min hjälp redan när jag klivit ner från trappan efter att ha knipsat av en petunia. Den mjuka blomman fladdrade lekfullt och inspirerade till en hel serie bilder.



Kvällssolens magiska ögonblick

Det är en stund på kvällen när ljuset smyger in i trädgården och skapar magiska blickfång.


En blåklocka har vaknat till liv igen i mitten av september. Är den inte fantastiskt vacker.



Dahliorna gonar sig i kvällssolen. Den röda flamman i bakgrunden är blåbärsbusken i höstskrud.



Den här marktäckande rosen, Swany, blir bara finare och finare. Jag är inte helt säker på om den rosa tonen ligger i kronbladen eller om det är blåbärsbuskarna som speglar sig i dess skönhet.



Det är inte bara jag som gillar den här stunden i trädgården på kvällen. Katten har sina favoritplatser där han har koll på sitt rike (och sina människor).



Rödbladig blekbärsbuske


Lek med nivåer och kontraster i photoshop? Nej fotot är faktiskt helt autentiskt. De nya amerikanska blåbärsbuskarna, planterade förra sommaren, har redan skiftat till röda blad. Och bären har den här vackra ljusgröna färgen innan de mognar.



De förädlade blåbärsbuskarnas bär mognar successivt under säsongen. Ofta mognar de olika till och med på samma klase. Inte så praktiskt om man vill plocka och frysa in, men väldig bra om man, som jag, vill ha några färska bär till frukosten varje morgon.


Driver de med mig?

Först kom jag inte in på mitt hotmail-konto, för jag skulle ange eller ansöka om en säkerhetskod.
När jag valde att hoppa över proceduren kom jag faktiskt in på mitt konto och fann detta


Microsofts egna meddelanden har inte godkänts i sin egen bedrägerikontroll...


Blommar nu

Vad blommar just nu undrar Hélena i veckans Blommiga fredag.


Det finns många blommor fortfarande, jag har inte hunnit fota idag så jag visar några dagar gamla bilder. Bl a en bild på den roliga temyntan, som jag inte vet om den är perenn eller anuell.


Stjärnflockan försökte jag rensa ut från rabatterna  i våras (för att slippa rost-fläckiga blad) men ibland är man bara glad att man misslyckas i trädgården. ;)


Dahliorna, mina underbara färgklickar, blommar fram till frosten, men de är inte lika många och inte lika färgstarka längre.



Sist men inte minst, är floxen mina trogna höstvänner. Floxen är en av mina allra största favoriter i trädgården. De trivs lika bra som jag.

Ha en fin helg!

Skira alunrötter


En alunrot av trädgårdens alla "alunrötter". Jag gillar verkligen den rödbladiga alunrotens skira blommor så här på höstkanten.

Fler saker att gilla i