Ett med gräset


Kissen har hittat en skuggig plätt och smälter snart ihop med gräset. Precis som jag gillar han att slappa i skuggan.


Kvällsbilder

Någon hade nöjet att ta ut och lufta luftballongen i solnedgången i går kväll. Den pustade och frustade och lockade ut mig i trädgården ytterligare en gång till.




Det är en lycka att ha utsikt mot väster och få solnedgången som tavla varje kväll. En tavla som också är en fantastisk bakgrund när man tar kvällsbilder i trädgården. Naturligtvis kunde jag inte låta bli att knäppa några bilder på de aktuella ljuvligheterna.



Och nu nästa rhoddis

  



Det blir förlängd show när man har plantor av olika sorter eller på olika ställen i trädgården. När den första har blommat över tar nästa vid.


 

Ginst till pingst?

Kommer blommorna att stå kvar till pingst? Ginsten är i sin allra ymnigaste fas just nu. 


Det är otroligt, helt otroligt, hur maffigt ginsten blommar i år. Som en gyllene maräng. Finast är den nog ändå precis i början av blomningen när knopparna håller på att öppna sig och den verkligen gör skäl för benämningen rödblommig.

Nu måste jag nog lära mig att beskära den rätt, för den har det lite jobbigt när det regnar. Och det är inte så inspirerande att se när kvistarna slokar med alla blommor.

Mmmmm...magnolia


Långt ner, nästan i gruset, gömde sig den första utslagna magnoliablomman. Jag fick ligga på knä och vrida nacken ur led för att få mina premiärbilder på denna, en annan av mina trädgårdsfavoriter.


Aklej-frossa


Jo de växer överallt, men det är inte många jag har planterat. Vilken är favoriten egentligen? Den mörkröda enkla? Ballerinorna med många kjolar? De himmelskt blå? De stjärnformade? De tvåfärgade? Den helt vita? Nej, det går inte att välja. Och därför är det så himla svårt att rensa bort någon, för nästan varje planta är ju unik.



Snart slår pastellaklejorna också ut, de sprider sig inte utan växer faktiskt där jag har placerat dem. Jag har några fröplantor på gång, nästa år får jag nog se om det blir pastellaklejor av fröna eller om de förvildar sig till nya unika utseenden.

Förvandlingsmagi

På bara några veckor kan en akleja förvandlas från en grön kudde

till ett himmelskt, underskönt blått blommande underverk.

Eftersom det är mors dag idag så är jag befriad från förpliktelser i hemmet (inte för att det är så stor skillnad mot en vanlig söndag...) och tänker tillbringa eftermiddagen i trädgården och i kväll ska vi gå och rösta för att mota bort extremister från EU-parlamentet.

Det är faktiskt EU-parlamentet som bestämmer över Sveriges riksdag. Sverige får inte stifta en endaste lag som strider mot EU-lagarna. Tänk på det, om ni tvekar i frågan om det är någon nytta med att gå och rösta.

Fina festen har börjat


Mitt under värsta regnet bestämde trädpionen sig för att det var dags. Lite senare bekräftade solen att den tänkt helt rätt.

Under koltrastens toner

Här är lite bilder från kvällens njutningspass, ackompanjerat av koltrastens ljuvliga sång.








God natt!

Överlevare


Lite hängig kallade jag mig själv förra veckan och illustrerade med slokande tulpaner. Psyk-bryt är en annan benämning på tillståndet när man inte klarar av att träffa folk och jag jobbade därför hemifrån hela förra veckan (hurra för datorer och bredband).

Men precis som tulpanerna så har jag rest mig igen. Inte ens åskregnet tidigare i veckan bröt ner oss.



Hur hanterar man en situation när man hamnar i utsatt läge? Antingen är man personen som gillar läget även om det är obekvämt och då har man egentligen inga problem. Men om man inte gillar läget, då är det väldigt lätt att ramla in i offer-rollen och hamna i en nedåtgående spiral där man blir mer och mer nedstämd och deprimerad.

Det är väldigt lätt att ta på sig offerkoftan. Mår du dåligt i en situation så får du oftast sympati och medkänsla av omgivningen. Folk runt omkring dig bryr sig och stöttar dig när du mår dåligt.

Väljer du i stället att agera om du inte gillar läget, så är det troligt att ingen omkring dig ens lägger märke till vilken ansträngning du gör. Kanske får du till och med mothugg om du försöker ändra på en situation som gör att du mår dåligt. Men, om du mår dåligt - då är det ditt ansvar mot dig själv att försöka göra något. Det går knappast att begära att någon annan ska kunna läsa dina tankar och fixa till dina problem.

Men man kan förstås också vänta ut situationen. För lika oförvållat som du blev inblandad i första läget, lika lätt kan det hända något annat som gör att du inte längre har något problem. Eller som ordspråket säger; efter regn kommer solsken.

Jag vill absolut inte förringa någons känslor, inte ens mina egna. Mår man dåligt så ska det tas på allvar! Men jag kan ändå se igenom mönstret och de psykologiska behov vi har av bekräftelse som gör att det är så lätt att bli ett offer i en livssituation. Dessutom har vi väl präglats in i våra beteendemönster redan från barnsben och sådant är inte lätt att bryta sig loss ur, inte ens om man är medveten om vad som sker.

Nu ska jag passa på att njuta av att må bra - så länge det varar. Då kanske jag kan samla på mig styrka att våga 'agera' i stället för att få psyk-bryt nästa gång problemen tornar upp sig.


Utsläppt hår


Känns hon igen? Hon håller precis på att släppa ut sitt hår.


Pulsatilla vulgaris, den sköna backsippan. Nu kommer vårblommans nya skepnad. Det är det bästa med henne tycker jag, att när hon har blommat ut så kommer en ny form som är minst lika vacker i rabatten nästan hela sommaren.



Några få exemplar har fortfarande sina kronblad kvar. Så'n stil! Här kan man tala om att åldras med behag. 



Ljuset i tunneln


Har hämtat inspiration och energi på Julita gård i helgen. Tänk att se ljuset i en äppelspaljetunnel. Olika äppelsorter hela vägen och alla i blomknoppstadiet. Åh, önskar jag kunde få åka dit nästa vecka och promenera genom tunneln i full blom.

(Min dator verkar ha gått ner sig i djup depression de tre dagar jag varit borta. Inget fungerar som det ska. Musen går att peka med men inte klicka, pekplattan går att klicka med men öppnar inga program. För att öppna ett program måste jag aktivera tangentbordskommando. Enda browsern som går att arbeta med är Explorer. Chrome som alltid har fungerat bäst de senaste åren är helt oanvändbar. Kanske, kanske är det bara en uppdatering som behövs. I morgon är datorn kanske frisk igen? Håller tummarna.)

Lite hängig


Jag har minst sagt varit lite hängig den sista tiden. Nertyngd av omgivning och omständigheter. Men jag är ju inte ensam om det. ;)


Det är tur att jag har trädgården och att det är ljust på kvällarna. Då hinner jag i alla fall tanka lite energi varje dag.

Min dotter heter Linda och det gör denna underbara rhododendron också.
Det var pga namnet som Linda och hennes far köpte den till mig en gång på 90-talet.

Blomstertriss








Helena vill uppmärksamma att det snart är mors dag med en tävling i veckans FOTOTRISS. Det höll på att inte bli någon triss, för jag fastnade på Coolstuffs hemsida och kikade på alla möjliga (och omöjliga) saker som de marknadsför, t ex den här grejjen för att göra en blombukett av din frukt.

Nu ska jag göra mig i ordning och åka till min mor och se om hon vill dricka elva-kaffe. Inte för att det är roligt utan för att jag måste.
Ja, det finns en anständighetsaspekt, där man faktiskt m-å-s-t-e bry sig om sin gamla mamma oavsett om man vill eller inte. Att jag varken hinner pga arbete eller har lust att lägga pengar på alla resor - det får andra också lida för. Mitt humör är konstant i botten nuförtiden, och mina stressnivåer slår i taket. Att sätta mamma "på hem", som någon föreslog löser knappast anständighetsaspekten, eller hur? Det är ju inte omvårdnaden jag måste sköta (det gör kommunens hemtjänst) utan det är den personliga kontakten som jag inte längre klarar av att strunta i. Ja, och så alla kontakter som blir med hemtjänsten i alla fall. Förresten finns det inga "hem" längre, förvaring för dementa kanske men knappast för sjuka gamlingar.


I gröngräset




Jag har haft så fint sällskap i trädgården idag. Mysiga Lill-Tussen!


Inte riktigt samma vinkel, men det händer saker på törel-krönet. Så där underbart sakta men säkert, inte kan man tro att tulpanerna redan blommat i nästan två veckor.

Inte gör det mig något att vår-explosionen har hejdats. Det är nästan så att man vill stanna tiden för gott just nu.


När det gäller julrosorna kan man nästan tro att de har vänt på tiden, nya blommor gör att plantorna ser oförskämt unga och fräscha ut.


Kungsängsliljorna har blommat över helt på vissa ställen i trädgården, på andra lite skuggigare platser står de fortfarande kvar.

I morgon har de spått regn. Det är ingenting man kan göra något åt, men önska att det inte ska bli så mycket och inte så hårt kan man väl få göra.

Lyxlördag

Lyxlördag, det är uppehåll och trädgårdsunderhåll.

Men nu behöver jag hjälp att fatta ett beslut. Ska man ta bort något här?


Jag hoppas ingen tycker jag ska ta bort smultronplantan, för det är faktiskt kanten av smultronslänten som invaderas av gullvivor. De stora genomlysta bladen är ju vackra. Dem ska man väl låta vara kvar?  ;)

Kvällslugnet

Skönt att komma hem med solen i ryggen när regnet tar ett litet, litet uppehåll. Man kan ana regnbågen på bilden, men minst lika häftigt är den blygrå, regntunga himlen, som också bara kan anas på bilden. Jag är helt betagen i fenomenet där kontrasten mellan de solbelysta träden och den mörka himlen ger naturen ett djup som inte går att beskriva.



Sedan gick jag ett varv med kameran i trädgården. Åh, nu börjar rhododendronens storhetstid. Den underbara knoppsprickningen.

            
Gamla "Linda"
Nya "Cunningham White"

Och så vacker grönskan är i kvällsljuset. Den genomskinligt ljusa vårgrönskan.

              
Liljekonvaljer
Läckra lönnen


Rosenblad


Jag och katten gillar nyutslagna rosblad, men jag äter inte på dem. Kanske gnager han bara lite på de klippta grenarna. Som tandpetare typ?

Katten gillar dagliljor också. Tandtråd?